Hlava může být plná vznešených, svobodných a tvůrčích myšlenek. Myslete svobodně a uplatňujte zásady kritického myšlení.

Poznáte mě?
Myslete svobodně a uplatňujte zásady kritického myšlení

Kolik existuje oblastí ve tvém životě, kde jsi zablokoval postup slovy „nemohu, nehodí se, nejde“ ?
Myslíš, že opravdu existuje něco co nemůžeš? Nevím jaká je tvá odpověď, ale moje odpověď zní:
Můžeš všechno, pokud se nerozhodneš jinak.
Svoboda tvých myšlenek je určující faktor velikosti tvého života.
Opět kamenný incident (vtip) pro vaši radost k ranní kávě i večerní topince:

Patolog a manželka
Na patologii pitvá doktor pana Nováka a říká si :
"Ten má teda péro, to musím vzít ukázat ženě."
Přijde domů a položí ho před ženou na stůl :
"Schválně se podívej...."
Ona: "No neříkej, že Novák je po smrti?"

Dovolená s tchýní
Jede muž se ženou a tchýní na dovolenou a chytí je domorodci na posvátné půdě.
První domorodec na nic nečeká a povídá: "Za to že jste vstoupili na posvátnou půdu každý dostanete 50 ran bičem a aby jste si nemysleli, tak každý může mít jedno přání!"
První jde na řadu manželka a ta si přeje dostat na zadek polštář. Jak tchýně viděla že jim bič ulítl i na záda, tak když přišla na řadu tchýně přála si polštář na záda a zadek.
Poslední byl manžel. Když měl on vyslovit své přání řekl: "Já mám dvě přání: přál bych si 100 ran bičem."
Domorodci se na něj zadívali a povídají: "Ty hodně uznáváš naši půdu že? Toto přání bude splněno a to druhé? Jaké máš druhé přání?"
Manžel odpovídá: "A na záda mi dejte mou tchýni!"

V hotelu straší
Chlap jde do hotelu a ptá se recepčního jestli nemají náhodou volný pokoj. Recepční odpoví: "Ano máme, ale v něm straší. " Na to odpoví zájemce o pokoj: "To nevadí mám kufr plný nožů. " O půlnoci když spí náhle se ozve: "Já jsem fialové očko, já jsem fialové očko. "A na druhý den ho recepční uvidí pobodaného na zemi. Další den se chce ubytovat další muž a ptá se zdalipak by pro něj nebyl nějaký pokoj. Obsluha hotelu odpoví, že ano, ale opět varuje, že v tom pokoji straší. Na to muž odvětí: "Já se nebojím, mám kufr plný pistolí. " O půlnoci se znova ozve: "Já jsem fialové očko. Já jsem fialové očko." A ráno ho uklízečka najde postřeleného. Po dalším dnu přijde na recepci boxer a ptá se obsluhy hotelu jestli by pro něj nebyl nějaký pokoj. Recepční opět varuje, ale boxer říká, že se ubrání. O půlnoci se znova ozve: "Já jsem fialové očko. Já jsem fialové očko." Probuzený boxer říká: "Tak buď ticho nebo budeš mít fialový i to druhý !"


Mexico - Oaxaca - Fotoreportáž prohlížejte ve zvětšení


Prohlédněte fotografie ve zvětšení. ale
celé Mexico cestování je na bloggu
http://ninivemail.blogspot.com/search/label/MEXIKO

Během výletu k nejvyšším švédským vodopádům Njupeskar (97m)


Nejvyšší vodopád Švédska Njupeskar leží na konci kaňonu v severovýchodní části pohoří Fulufjället. Jedná se spolu s okolím jezera Femunden o v zimě nejchladnější oblast Skandinávie.

Skanzen ve Stockholmu - Stříbrné doly

Medvědi v zoo zahradě Skanzenu ve Švédsku
Území Švédska bylo obýváno již v době kamenné.
Vlci v areálu zahrady (Skanzenu)
Nejstarší obyvatelé byli zřejmě lovci a sběrači, kteří se živili tím, co jim poskytovalo moře (dnes označované jako Baltské moře). Je neznámo kdy Švédské království vzniklo, ale už v roce 98 n.l. římský historik Tacitus píše o panovníkovi který vládl nad zemi Svealand.
Historici ale většinou považují vznik Švédska spojení území Svealand a Götaland pod jedním panovníkem, králem jménem Erik VIII (970-995). Začátkem středověku patřili Švédové mezi Vikingy. Pokřesťanštění ve 12. století přispělo ke vzniku jednotného švédského státu.
V roce 1389 se tři státy Norsko, Dánsko a Švédsko sjednotily do jedné monarchie (tzv. Kalmarská unie). V 15. století vzdorovali Švédové snaze centralizovat moc pod korunu Dánska, což vyústilo v ozbrojené konflikty. Švédsko se nakonec odpojilo v roce 1521, kdy Gustav Eriksson Vasa, od roku 1523 známý jako Gustav I Vasa založil dědičnou monarchii a tím moderní Švédský stát.
Gustav Vasa je tak Švédy považován za otce národa. 17. století bylo ve znamení rychlého rozmachu, který zařadil Švédsko mezi evropské velmoci.

Skanzen ve Stocholmu - Švédsko - fotografie II. Cestování.

Skanzen ve Švédsku
Zvěř ve skanzenu
Skanzen Djurgården je vlastně takový zábavní park, kde se můžete pobavit i poučit. O víkendu je zavalený spoustou rodinek s malýma dětma. Mají tu pikniky na trávě, leží mezi rackama a slepicema na dekách, diskutujou, jedí, pijou, děti rozhánějí ptactvo nebo se honí navzájem. Zatímco racků si švédské děti moc nevšímají, slepice jsou pro ně exotický druh.
Ve skanzenu jsou posbírané historické (většinou dřevěné) stavby z celého Švédska. Kromě toho tady můžete vidět i typické skandinávské zvířectvo. Takový výcuc z celého Švédska na ploše jednoho stockholmského ostrova. tak konečně vidíme naživo soby a losy, ale jsou tu i medvědi, zubři, prasata, tuleni, rysové... V každém starobylém stavení je dobová postava v kroji a předvádí nějakou typickou činnost – tkaní, vyšívání, sekání trávy apod. Jedna přadlena nám ukazuje a vysvětluje, jak funguje kolovrat a jak se na něm předou nitě. Materiálem je vlna z ovcí, které se pasou před domem. Jsou pěkně oškubaný. Snad jim to brzy doroste.
Pěkná chaloupka
Los

Omyl plynoucí z prvního dojmu Halo - efekt Ďáblův efekt.

POSLUŠNĚ ZAPARKOVÁNO

Sutherland (1994) uvádí pět obecných příčin iracionality. Jsou jimi:


1. Evoluční dějiny našeho druhu
2. Stavba a funkce našeho mozku včetně vývoje počínaje nejranějším dětstvím
3. Duševní lenost
4. Skutečnost, že neužíváme nejjednodušší principy teorie pravděpodobnosti a elementární statistiku
5. Obvykle emočně podmíněné zkreslení vstupu a zpracování informací (self-serving biases), zjednodušeně česky řečeno sebeklamy.

Omyl plynoucí z prvního dojmu:

Omyl plynoucí z prvního dojmu (availability error) je podle Sutherlanda (1994) pravděpodobně nejvýznamnější příčina iracionálního chování. Je klíčem k pochopení jeho dalších příčin, podobně jako může být hozená sněhová koule „příčinou“ laviny. Pokusy i zkušenost dokládají, že se vyskytuje v mnoha podobách.

Do rámce omylu plynoucího z prvního dojmu spadá i halo-efekt. Pojem „halo“ označuje neurčitě vymezený vysoce světelný obvod nějakého zdroje. Oslňuje nás, takže vlastní zdroj dobře nevidíme. Jestliže je někdo nositelem nějaké vlastnosti obecně považované za dobrou, může tato vlastnost „přezářit“ vlastnosti ostatní. Pokusy dokázaly, že hezcí lidé bývají považováni za inteligentnější než jsou. Hezčí rukopis je důvodem, proč může být méně kvalitní práce hodnocena lépe, než práce kvalitnější napsaná rukopisem ošklivým.

Halo efekt prokázali sociální psychologové, kteří do redakcí špičkových časopisů poslali lehce pozměněné práce špičkových vědců, které tyto časopisy v minulosti uveřejnily. Psychologové pracím změnili názvy a podepsali je fiktivními jmény neznámých badatelů z neznámých pracovišť. Redakce až na výjimky nepoznaly podvrh a práce, které předtím uveřejnily, odmítly. To samé bylo prokázáno pro literární dílo.

Opakem halo-efektu je ďáblův efekt.

Ošklivým lidem jsou automaticky přičítány horší vlastnosti, případně nižší inteligence, než odpovídá skutečnosti. Jak halo efekt, tak ďáblův efekt rozsáhle využívá reklama.

Fotografie pojmenována: "Zaparkováno"

Zdroj: Koukolík, Drtilová - Racionalita

Mozek a jeho duše - Mozek je živý sociální počítač. Zobrazovací metody dokládají neuronální koreláty akutní zamilovanosti, sexuálního nabuzení a orgasmu.

Odpočinek nebo relax

Vynechám pro snažší pochopení historii, případně si doplňte při zájmu sami studiem.
Tedy výběr některých poznatků pro pochopení:

Etologie, zobrazovací metody, zejména funkční, sociální psychologie, evoluční psychologie, výpočetní, kognitivní a afektivní neurověda v současnosti tvoří sedmou metaforu o vztahu mozku a chování:
Mozek je živý sociální počítač.
Paměť a amnésie
Paměť není jednotná funkce. Na systémové úrovni lze klasifikovat paměť na krátkodobou, pracovní paměť a dlouhodobou vědomou a nevědomou paměť. Dlouhodobá paměť je vědomá, explicitní neboli deklarativní paměť a nevědomá, implicitní neboli nedeklarativní paměť.
Deklarativní paměť je jednak pamětí pro fakta, to je sémantická paměť, jednak pamětí pro události, to je epizodická paměť.
Tvorba epizodického paměťového záznamu prochází kódováním a konsolidací. Odlišný mechanismus je podkladem vybavování.
Různé druhy informace se kódují v odlišných oblastech kůry: například fonologická informace se kóduje odlišně než sémantická informace.
Sémantická paměť se podobá encyklopedii. Obsahuje fakta, významy slov, znalost předmětů apod. Není vázána na konkrétní čas a prostor.
Sémantická a epizodická paměť jsou do jisté míry vzájemně nezávislé.
Sémantický systém má vnitřní strukturu. Za předpokladu standardní dominance hemisfér je vázán na levou hemisféru. Specifická onemocnění mohou být příčinou sémantické demence.

Paměť je dynamický systém: proto existuje „sedm hříchů paměti“, počínaje zapomínáním.

Smyslové poznávání, agnosie.
Komplikovaný soubor neuronálních sítí obou hemisfér zpracovává hudební informace. Naslouchání hudebním a nehudebním zvukům pomáhá v jejím odlišení. Poškození některých oblastí může být příčinou amúzie, porucha schopnosti rozlišovat hudební informace.

Všechny systémy za všech okolností v reálném prostředí spolupracují. Jejich jednotlivá korová pole jsou funkčně specializovaná.
Aktivitu korových polí akcentuje orientovaná pozornost.
Navigace v prostoru je u lidí, stejně jako u zvířat, podmíněna pilotáží a výpočetní navigací.
Jenom pro vás údaje k pochopení tématu: Neurobiologie drogové závislosti se vysvětluje odchylkami jeho funkce, zejména pak systémů „I like it“ a „I want it“.
Častým onemocnění je posttraumatická stresová porucha, kterou je možné chápat jako model vztahu mezi stresem převyšujícím obvyklé meze a stavbou i funkcí mozku.
Láska byla pojmem popisovaným teologicky a psychologicky. Známá je její antická typologie, současná biologická charakteristika a moderní psychologická typologie .

Funkční zobrazovací metody dokládají neuronální koreláty akutní zamilovanosti, sexuálního nabuzení a orgasmu.

Psychopatie a agrese bude vysvětlena v článku tady.

Znovu se dnes zamyslete na formulací : Mozek a jeho duše - Mozek je živý sociální počítač.

Zastavte se zvláště i ti, kteří jste technicky zaměřeni a jste tedy technoidi, možná vám to pomůže v pochopení toho o čem i ten život vlastně je.


 
Co hledat, co je láska, co je štěstí, co je zdraví duše a jak naplnit svůj možná už single život.



Král komiků i zpěvák - živelná hvězda a perla českého lidu - trvalý odkaz Vlasta Burian.

Král komiků a herců Vlasta Burian

Vlasta Burian, vlastním jménem Josef Vlastimil Burian (9. dubna 1891 Liberec — 31. ledna 1962 Praha), známý jako Král komiků, byl český divadelní herec, divadelní režisér, zpěvák, divadelní ředitel, sportovec, podnikatel, filmový herec, filmový režisér, spisovatel a imitátor, který se díky své nespoutané živelnosti a potřebě být všude první vypracoval mezi skutečné hvězdy českého filmu a divadla. Byl jedním z nejpopulárnějších herců za první republiky, po válce byl však neprávem nařčen z kolaborace. I přesto jeho obliba trvá dodnes.
Burianovo herectví stálo na improvizaci, černém i laskavém humoru a satiře. Dokázal ztvárnit nejrůznější role všemožných zaměstnání a charakterů. Burian byl vynikající komik, lidový svou uměleckou i lidskou mentalitou, svým bezprostředním, spontánně nekomplikovaným humorem i mimořádným darem okamžitě parodovat všechno patetické, vznešené, „aristokratické“ i snobské. Jeho pohled na svět byl blízký plebejskému pohledu nejširších lidových vrstev.

Burianovy taneční, akrobaticko-klaunské pohybové schopnosti a tvrdým tréninkem získané dovednosti i neobyčejné hlasové rozpětí tvořily základ jeho klaunských čísel. Živé, dynamické až nespoutané herectví hraničí s neustálou improvizací. Burian chápal hereckou postavu jako montáž proměn, etud a čísel. Nerespektoval text daný autorem a svým improvizačním uměním vytvářel na jevišti každý večer dílo zcela nové, neopakovatelné a neustále překvapoval i své kolegy. Společnost udivoval taktéž svou imitační schopností, dokázal imitovat ptáky, zvířata, hudební nástroje.

Kamkoli přijel, budil rozruch — byl oblíbený a slavný. Miloval rychlá auta, armádu a uniformy.

 Uniformy pak také na veřejnosti sám nosil. Byl taktéž příslušníkem Československé armády. Dokonce si za první republiky vyběhal a uplatil hodnost nadporučíka a podle vzpomínek pamětníků též uvažoval o prezidentské kandidatuře. V době své slávy měl pronajatý zámeček, kam o víkendech jezdil lovit. On sám však bydlel v přilehlém domě správce.

Nedaleko Prahy měl statek, kde pěstoval krávy. Každou měl pojmenovanou podle postav ze slavných oper (Carmen, Libuše, Mařenka,…). Jména byla napsána na cedulích, které měly krávy připevněné nad hlavou.

Svým bohatstvím se rád chlubil na veřejnosti, což vyvolávalo velkou závist, která byla jednou z příčin jeho poválečného pádu.

#Vtip tvrdý jako kámen, Zpěváci Hity Videa, Král komiků, Vlasta Burian


ABBA na léto 2008 Mamma Mia filmové zpracování


Film Mamma Mia! úspěšně prochází světovými kiny a následuje tak úspěch divadelní předlohy - muzikál měl premiéru v roce 1999 v Londýně, od té doby vydělal téměř dvě miliardy dolarů a zhlédlo jej přes 30 milionů diváků, drží světový rekord v počtu představení nazkoušených různými divadelními soubory.

Ve filmu doplňuje spolehlivý potenciál skupiny ABBA i hvězdné obsazení rolí v prostém příběhu (osmnáctiletá Sophie se snaží před svatbou zjistit, kdo je vlastně její otec)
- roli dívčiny matky, tedy titulní roli, ztvárnila Meryl Streepová, možné otce hrají Pierce Brosnan, Colin Firth a Stellan Skarsgård. Do českých kin se muzikál dostane počátkem srpna.
Písně, které byly úspěšné:

Ring, Ring, I Am Just a Girl, People Need Love (1973)
Waterloo, Hasta Mañana, Honey, Honey (1974)
S.O.S, Mamma Mia, I Do, I Do, I Do, I Do, I Do, Rock Me (1975)
Fernando, Dancing Queen, Money, Money, Money (1976)
Knowing Me, Knowing You, The Name Of The Game (1977)
Take a Chance On Me, Thank You For The Music, Eagle, Summer Night City (1978)
Chiquitita, I Have a Dream, Voulez-vous, Angeleyes, Gimme! Gimme! Gimme! (A Man After Midnight) (1979)
The Winner Takes It All, Super Trouper, Happy New Year (1980)
Lay All Your Love On Me, On And On And On, One Of Us (1981)
Head Over Heels, When All Is Said And Done, The Visitors, The Day Before You Came (1982)

Fotografie je z premiery filmu ve Stockholmu:
Premiéra filmu Mamma Mia! ve Stockholmu (4. 7. 2008). B. Andersson první zleva, A. Fältskog pátá zleva, vedle ní vpravo A. Lyngstad, B. Ulvaeus druhý zprava. Photo: Daniel Åhs Karlsson

Na panelu videa na blogu můžete si přehrát písně skupiny ABBA, je to snadné, přepíná samo, možnosti přístupu na YouTube, nebo přehrávání na stránce.

Folková hudba a positivní ráno po noci jež bolí a jak chutná den

Jablkoň
Jablkoň
Jablkoň je česká alternativní hudební skupina. V současnosti ji tvoří Michal Němec (zpěv, kytara), Martin Carvan (kytara), Johnny Jůdl (baskytara, fagot), Petr Chlouba (bicí, perkuse) a Anna Duchaňová (zpěv, saxofon).

Čtěte více - http://www.jablkon.com/view.php?cisloclanku=2005051106
Anna Duchaňová zpěv, saxofon

Anička je nejmladším, nejkrásnějším a nejživějším členem skupiny. Navíc také vášnivě saxofonuje a zpívá až třísky létají, či naopak srdce usedá.
Na DAMU vystudovala herectví a tím se neodvratně stala herečkou. Ukazuje se v divadlech, filmech, televizích i jiných bednách. Je principálkou divadelní společnosti Ta Kantýna, píše hry, režíruje, prostě neví coby... Anička je totiž Anička.
Má tato střeva: hudební, herecké, básnické, vytvarné a vůbec všelijaké. Jablkoň jí sedí jak ušitá na hrnec.

Díky za každé krásné ráno Na českém internetu jsou různé příhody a jejich popis - takto například vypadá Hypotense u ženy ...tak ráno snídejte a pijte tekutiny, také můžete mít během dne hypoglykemii - kdo neví na stránce je Vyhledávání tak zkuste odpověď (nemohu vysvětlovat všechno)
Tedy si přečtěte laický popis...
Hypotense dif.dg Arytmie Hormonální dysbalance(klimax)
Včera večer jsem tu měla návštěvu-moji dceru s vnukem a maminku-byla sranda,nic nenasvědčovalo tomu,co bude za pár minut.Ležela jsem jako obvykle na posteli,dívala se na lumpárny malého a najednou mne polil pot.Z ničeho nic!Cítila jsem divné mrazení,zvuky se mi vzdalovaly a okolí tmavlo-bylo by hrozně-mrtvo!Říkala jsem si,to je asi konec-nemohla jsem promluvit,nemohla jsem nic.Potřásla jsem hlavou,jestli se toho nezbavím-jen po paměti jsem sáhla po krabičce,kde jsou léky a vyndala Diazepam-pořád jsem měla pocit,že to nedělám já,ale jestli si ten prášek nevezmu,tak umřu. Nevím,kde se to vzalo a proč to tak bylo.Naštěstí,prášek zabral-přešlo to tak rychle jak to přišlo.Rozklepaly se mi teprve teď ruce.Brrr-sáhla na mne smrt nebo to byly nervy,nevím,vím jen,že to nechci zažít.Ještě,že nevím,jak dlouho tahle nemoc trvá a co se děje v mém těle.Teď ,když jsem to naťukala na klávesnici,tak to vypadá jak hloupost,ale .......!Příště snad o něčem jiném-papa


Zdroj:www.jablkon.com

O Švédsku - předávání Nobelových cen Alfred Nobel otec dynamitu- Historie - Skanzen ve Stockholmu





Předávání Nobelových cen. Od roku 1902 je většina z nich předávána za vynikající činy v pěti oblastech lidské činnosti švédským králem na slavnostním večeru, který se koná vždy 10. prosince, v den výročí Nobelovy smrti.

Cena za fyziku a chemii je udělována švédskou Královskou akademií věd, cenu za fyziologii a medicínu uděluje Královský Karolinský medicínsko-chirurgický ústav ve Stockholmu, Švédská královská akademie uděluje cenu za literaturu a za Nobelovou cenou míru se musí až do Osla, jelikož ji uděluje Norský Nobelův výbor v Oslo, který je jmenován parlamentem.

Roku 1968 se Švédská národní banka rozhodla založit Nobelovu cenu za ekonomii pod názvem „Cena Švédské národní banky za rozvoj ekonomické vědy na památku Alfreda Nobela“. Tuto cenu uděluje švédská Královská akademie věd, ale jelikož není zmíněna v Nobelově závěti, peněžní odměna se nevyplácí z Nobelova fondu. Nejedná se tedy technicky vzato o Nobelovu cenu. Přesto se uděluje společně s ostatními cenami.

Alfred Nobel otevřel na 90 místech ve více než 20 státech Evropy továrny na výrobu dynamitu. Za svůj život získal 355 patentů (mj. 1876 výbušná želatina, 1887 ballistite - výbušný prach). Svou třetí a poslední závěť sepsal v roce 1895, když si uvědomil, jaké škody a utrpení světu přinesl svými vynálezy. Otec dynamitu se stal filantropem a pověřil švédskou Královskou akademii věd rozdělováním cen a obdařil ji částkou 32 miliónů švédských korun. Ceny jsou vypláceny z úroků (asi 160 000 švédských korun) a poprvé byly uděleny roku 1901. V současnosti činí částka rozdělovaná 10 miliónů švédských korun (cca 35 miliónů českých korun

Udělované medaile mají na líci portrét Alfreda Nobela s nápisem udávajícím roky jeho narození a smrti v latině: NAT-MDCCC XXXIII OB-MDCCC XCVI. Na rubu je motiv odpovídající příslušné ceně a nápis: Inventas vitam juvat excoluisse per artes (vynálezy zlepšují život, jenž je zkrášlován uměním). Jde o citát z Vergiliovy Aeneidy. Na Nobelově ceně za mír je nápis: Pro pace et fraternitate gentium (pro mír a bratrství mezi národy), na ceně za ekonomii stojí psáno: Sveriges Riksbank till Alfred Nobels Minne 1968

Přes oficiální uvádění, že z českých vědců získali Nobelovu cenu jen Jaroslav Heyrovský v roce 1959 za chemii a Jaroslav Seifert v roce 1984 za literaturu, byli i další napůl čeští občané, kteří se mohli tímto uznáním pochlubit.

Baronka Bertha Sophia Felicita Freifrau von Suttner, rozená hraběnka Kinská, přišla na svět 9. června 1843 v Praze. Byla to česko-rakouská radikální pacifistka a spisovatelka (Pseudonym: B. Oulot, Jemand).
V roce 1905 se stala první ženou, jíž byla udělena Nobelova cena za mír.
Carl Ferdinand Cori, rodák z pražské židovské rodiny získal Nobelovu cenu za fyziologii a medicínu i se svojí manželkou Gerty Cori - Radnitz v roce 1947 za objev funkce hormonů předního laloku hypofýzy při metabolismu cukrů.

Nezvyklý osud má český Němec Peter Grünberg, nositel Nobelovy ceny za fyziku z roku 2007. Narodil se v Plzni, odkud byl i se svojí rodinou po roce 1945 odsunut do Německa. Prestižní ocenění mu společně s Francouzem Albertem Fertem přinesl objev fyzikálního jevu, jehož zásluhou je dnes možné načítat data z pevných disků v počítačích a v některých hudebních aparátech.

V oboru Lékařství a fyziologie byl též český lékař Milan Hašek, který roku 1953 objevil, nezávisle na siru Medawarovi (který za tento objev obdržel NC), získanou imunologickou snášenlivost k cizím tkáním - fetální parabiózu, když nalezl experimentálně velmi vhodný způsob k vytváření imunologické snášenlivosti spojováním krevních oběhů ptačích zárodků a výměnou krve v období zárodečného života. (Haškova práce ležela dlouho v šuplíku bez publikování ).

Nobelovu cenu mohl získat rovněž Vratislav Schreiber za objev TRH (tyreotropin-releasing hormon), který se vyplavuje z mozku do hypofýzy, kde spouští sekreci vlastního hormonu TSH řídícího činnost štítné žlázy (T3, T4) . Za tento objev byla o řadu let později (1977) udělena Nobelova cena Rogeru Guilleminovi a Andrewu Schallymu z USA, kteří jej syntetizovali v laboratoři. Nicméně profesor Schreiber objevil aktivitu TRH jako první na světě...

Není bez zajímavosti si uvést i jinou výmluvnou zajímavost; z více než jedné a čtvrt miliardy muslimů má Nobelovu cenu sedm z nich. Z necelých 20 milionů židů jich získalo Nobelovu cenu 170...

Skanzen, též skansen, je národopisné muzeum nacházející se pod širým nebem.

Slovo pochází ze švédského skansen, což znamená hradby, a to podle parku ve Stockholmu, kde bylo první takovéto muzeum lidových staveb v roce 1891 založeno.

Výrazným znakem skanzenu je, že jde o živé muzeum, tedy nikoli jen o vitrinky a exponáty, ale i o ukázku aktivní činnosti, např. venkovská kovárna bude mít kováře tam pracujícího apod.

Slovem skanzen se někdy také označují soubory průmyslových staveb (technický skanzen) nebo rekonstrukce archeologických nálezů (archeologický skanzen). I zde jsou často k dispozici ukázky fungování předváděných exponátů.

Doporučení: foto prohlížejte ve zvětšení(klik na foto, případně F11)

Mexiko - Federativní republika ve Střední Americe - Arista - Fotogalerie




Mexiko (celým názvem Estados Unidos Mexicanos) je federativní stát, který se skládá z 31 států a 1 federální distrikt, který tvoří hlavní město státu Ciudad de México.

Čtěte více a příběhy z cest i fotografie

Foto prohlížejte ve zvětšení (klik na foto) nebo klávesa F11 na celý display.

Příběh pokračuje se spoustou kvalitních fotografií http://ninivemail.blogspot.com/search/label/MEXIKO

Vyhraďte si čas na to, aby jste kolem sebe získali nejlepší lidi, jaké můžete.


Vyhraďte si čas na to, aby jste kolem sebe získali nejlepší lidi, jaké můžete.
Mít kolem sebe tým schopných lidí, to je rychlejší cesta nejen k vašemu úspěchu. Máte-li na to, abyste ten tým vedli, budete vy těmi úspěšnými, kteří pomáhají dalším k úspěchu.
Využijte svou kreativitu abyste kolem sebe vytvořili dobrý tým.
Někdy to také může znamenat volbu mezi zkušeností a doporučením.
Jo a nepřehlédněte jednu věc. Nenapsal jsem vyhledali ale napsal jsem vytvořili, přičemž nevylučuji ani jedno, ale upřednostňuji druhé.

Jestliže lidem o svém úspěchu neřeknete, pravděpodobně o něm nebudou vědět.

Největší chyba některých lidí, kteří jdou za úspěchem, je ta, že to vše dělají pro peníze.
Peníze jsou skvělá věc. A je jich proto dost pro všechny.
Ale pamatujte, že peníze nejsou cílem. Ve většině případů jsou tím nejefektivnějším pomocníkem - prostředkem ke splnění cílů.
Ale neměly by být cíl.
Myslete na to, mějte konkrétnější cíle.

Přeji vám krásný a skvělý den a setkání s úspěchem v životě.
Pamatujte, že co si ukládáte do podvědomí vám pomáhá, když je to positivní a proto se varujte si podvědomí uložit ty sračky co potkáte při surfování na netu. Už jen když učiníte první kontakt s marastem, ušpiníte se také a to i když si to nemyslíte ,podvědomí pracuje nezávisle.
Tyto Webové stránky zaručují positivní energii a mají léčivé účinky. Proto jsou doporučeny užívat 3x denně kdykoliv podle stavu vašeho zdraví.
Preventivní účinek ověřen zkušenostmi a zaručen při pravidelném užívání a vstřebání neurony
a prohnání rychlými synapsemi.
Co to je , čtěte v návodech a motivacích zde na stránkách webu.

Švédsko - Stockholm - Královská residence Drottningholm




Drottningholmský palác

Zámek Drottningholm a v popředí kašna od Adriana de Vries.

Drottningholm je královský letní zámek nazývaný také Versailles Severu , rozložený na královnině ostrově Lovön v jezeře Malar, na předměstí metropole Stockholmu, Švédsko.

Drottningholm palác je soukromou rezidencí švédské královské rodiny od r. 1981. Konstrukce paláce byla zahájena v 1681. Zámek na ostrově Lovön je také jedním z mála historických míst, kde dominovaly především ženy. Palác je zapsán na seznamu světového dědictví UNESCO a je výjimečně otevřen veřejnosti.
Královna Hedvig Eleonora, vdova po Karlu X. Gustavovi, dala v roce 1662 příkaz postavit na místě zvaném Drottningholm nový zámek. Měl stát přesně na stejném místě, kde původně stála starší renesanční budova, v níž o 100 let dříve pobývala královna polského původu Kateřina Jagellonská.
O 100 let později to byla opět žena, která přikázala zámek rozšířit a zkrášlit. Lovisa Ulrika, sestra Friedricha Velikého a manželka švédského krále Adolfa Fredrika dala nejen postavit působivé postranní křídlo, ale také se zasloužila o novou výzdobu mnoha sálů a salonů.

Švédsko (oficiálně Švédské království), je nordická země na severu Evropy.





Hlavním městem je Stockholm.
Formou vlády je konstituční monarchie, s králem Karlem XVI Gustavem.
Dějiny Švédska
Území Švédska bylo obýváno již v době kamenné. Nejstarší obyvatelé byli zřejmě lovci a sběrači, kteří se živili tím, co jim poskytovalo moře (dnes označované jako Baltské moře). Je neznámo kdy Švédské království vzniklo, ale už v roce 98 n.l. římský historik Tacitus píše o panovníkovi který vládl nad zemi Svealand. Historiky ale většinou považují vznik Švédska spojení území Svealand a Götaland pod jedním panovníkem, králem jménem Erik VIII (970-995). Začátkem středověku patřili Švédové mezi Vikingy. Pokřesťanštění ve 12. století přispělo ke vzniku jednotného švédského státu.
Obyvatelstvo
Počet obyvatel: 9 856 000 (odhad z r. 2007), z toho většina obyvatel (cca 8 500 000) jsou Švédové.

Odhad z roku 2006 hovoří o 1,5 milionu přistěhovalců. Tyto přistěhovalce do země dle názoru některých přivedl štědrý švédský sociální systém a vcelku benevolentní přistěhovalecký režim socialistických vlád. Dále jsou v zemi významné menšiny Norů, Dánů v jižní části země a Finů na severu.
Na fotografiích je Stockholm Staré město - Radnice - staré město Gamla stan.

Zdroj:database autora
cs.wikipedia.org

Pokud pro nějaký jev existuje vícero vysvětlení, je lépe upřednostňovat to nejméně komplikované.Occamova a Humeova břitva. Popperovo pravidlo zamítání.

Dr. House seriálový lékař

Součást kritického myšlení jsou pravidla, tzv. myšlenkové břitvy



Jednoduchá pravidla jsou dvě - Occamova a Humeova břitva. Popperovo pravidlo zamítání neboli falzifikace hypotéz je možná třetí břitva.

Occamova břitva

K tomu se pojí jméno františkána Williama Occama (kolem r.1300) Výklad má několik podob. Je principem úspornosti výkladu.
Occamova (Ockhamova) břitva je princip logické úspornosti, od 19. století nazývaný podle anglického logika, františkána Williama z Ockhamu (1287–1347). Ve skutečnosti je daleko starší a Ockham sám ho sice používá, ale nikde výsovně nevymezuje.
Latinská definice tohoto principu zní:
Pluralitas non est ponenda sine necessitate.
tj. Množství (tj. důvodů, příčin) se nemá dokládat, není-li to nezbytné.

Pokud pro nějaký jev existuje vícero vysvětlení, je lépe upřednostňovat to nejméně komplikované.
Přesněji:
Pokud nějaká část teorie není pro dosažení výsledků nezbytná, do teorie nepatří.

Occamova břitva (anglicky: Occam's Razor) je třetí epizoda z první série seriálu Dr. House.
Seriál Dr.House použije v nejednom příběhu toto kritické myšlení.

Cituji stručně děj:
Brandon je student. Zkolabuje při sexu s přítelkyní. Po nasazení antibiotik mu přestávají fungovat ledviny. Ze symptomů usuzují, že chytil dvě nemoci najednou. Tým Dr. House začne Brandona testovat na viry, protože Foreman nevěří teorii Dr. House o dvou nemocech, které by vypukly najednou. Brandon se začne náhle uzdravovat. Jediné, co mu zůstane je kašel. Z testů Foreman zjistí, že pacientovi začíná kolabovat imunitní systém. Musí ho umístit do sterilního pokoje. Podle House Brandon chytil kašel, se kterým šel k lékaři. Ten mu předepsal léky, ale lékárník mu vydal kolchicin místo léku proti kašli. Chase se vydal s matkou a přítelkyní Brandona do lékárny. Chtěl zjistit, jaký lék opravdu dostal. Rodina potvrdila, že dostal správný lék. Při jednom z vyšetření se mu zastaví srdce, ale doktorům se podaří ho nahodit. Brandonovi začnou brnět prsty z čehož House usoudí, že bral drogy. Chlapec se přizná, že si vzal extázi, která byla naředěná kolchicinem. Po podání protilátek se všechno zlepší.
Špatné diagnózy: sepse, zánět dutin, akutní zánět ledvin
Konečná diagnóza: požití kolchicinu

Pacienti z kliniky: Dr. House má na chodbě proslov, po kterém nikdo nechce k němu na vyšetření. Nakonec mu doktorka Cuddyová přidělí pacientku, která má žlutý hlen. Dr. House zjistí, že ji asi chtějí vyhodit z práce, a tak chce vybrat ze svého pojištění co nejvíce peněz.
Kluk který si strčil do konečníku MP3 přehrávač.
Dialogy: House chce vyklouznout ze služby na ambulanci.
Cuddyová: Z ambulance se nevyvlíknete.
House: No tak. Máte v baráku stovku pitomejch doktorů, který jsou celý nadšený pokaždý, když někomu z nosu vytáhnou autíčko. Nepotřebujete mě.
Cuddyová: Ne, nepotřebuju, ale práce s lidmi z Vás dělá lepšího doktora.
House: Kdy jsem se na to přihlásil?
Cuddyová: Hned jak mi na Vás začalo záležet.( konec citace příběhu)

Humeova břitva (David Hume 1711-1776)
Žádné svědectví není s to dokázat zázrak, ledaže by šlo o svědectví takového druhu, že by jeho mylnost byla ještě zázračnější než skutečnost, kterou se snaží doložit.
Jinými slovy - lež je pravděpodobnější než zázrak.
"Břitva podle Poppera"
Jen stručně, bylo by toho na vás moc.
Jestliže je součástí teorie cokoli, co nelze testovat(falzifikovat), nepatří tato teorie do vědy. Více v dalších zmínkách o kritickém myšlení.

Dnes jen toto: Vysvětlujeme- li tedy neznámý, složitý, nepravděpodobný, popřípadě katastrofický jev jako trest nebo zázrak Boží, porušujeme podle okolností všechny tři myšlenkové břitvy najednou.

Břitvy narušují dogmata(i církevní) ne náboženské cítění. Náboženské cítění stejně jako vědecké poznávání, umění, jsou větve lidství.

Zdroj: drhouse.cz, cs.wikipedia.org
Koukolík: Vzpoura deprivantů Makropulos 2006

Sinéad O' Connor - plačící rebelka a jímavý text písně. Irská písničkářka Sinéad O´Connor

Sinéad O'Connor

Sinéad O'Connor

Sinéad O'Connor byla na konci 80. let v Irsku obrovsky populární kvůli první desce The Lion And The Cobra (1987) a hitu Mandinka. Zbytek světa ji ale zatím jenom pomalu objevoval. Když o tři roky později tehdy teprve čtyřiadvacetiletá zpěvačka nahrávala druhou desku I Do Not Want What I Haven´t Got, na popud vlivného bristolského producenta Nellee Hoopera, který pracoval i s Massive Attack, U2 nebo Björk, na ni zařadila i coververzi songu The Family.
Byl to geniální nápad, zabírat skoro celou stopáž videoklipu zblízka detail zpěvaččiny okaté tváře. Ani on ale nejspíš nevěděl, co se stane. Už na začátku třetí sloky, někde kolem slova "mama“ Sinéad rudnou oči a brzo ukázkově pláče.
Nedojala ji lingvistická hříčka v textu, ale vzpomínka na problematické vztahy s vlastní matkou, která ji týrala. "Neměla jsem to v úmyslu, ale když to na mě přišlo, řekla jsem si, že bude lepší se tomu nebránit".

Nic se ti nevyrovná
 Je to sedm hodin a patnáct dní,
cos vzal zpátky svoji lásku.
Jsem venku každou noc a prospím celý den,
cos vzal zpátky svoji lásku.
Co jsi pryč, můžu si dělat, co chci.
Můžu vídat, koho si smyslím.
Můžu chodit na jídlo do fajnových restaurací,
ale nic, říkám, nic nemůže zvrátit můj žal.

Protože nic se ti nevyrovná.

Bez tebe je všechno tak smutné,
jako ptáček bez písničky.
Nic nedokáže zastavit tyhle slzy,
tak mi řekni, lásko, co jsem udělala špatně?
Můžu se pověsit na jakéhokoliv kluka, co vidím.
Nepřipomínají mi tě.
Byla jsem i u doktora a víš, co mi řekl?
Měla by sis užívat holka, ať se děje, co se děje.
Ale on je pitomec.

Tobě se nic nevyrovná.

Všechny ty kytky, které jsi pěstoval/a, zlato/mami,
u nás na dvorku.
Ty všechny zvadly a umřely.
Vím, že to s tebou někdy nebylo lehký,
ale já jsem rozhodnutá dát tomu druhou šanci.

Protože nic se ti nevyrovná.
Nic se ti nevyrovná.

Irská písničkářka Sinéad O´Connor

představila  v Ostravě průřez svou tvorbou. Ta je přitom velice široká, sahá od punku přes pop a muzikálově laděné písně až po černošký gospel. Kritici o jejích písních mluví jako o tom nejniternějším projevu, který současná světová hudební scéna vůbec nabízí.
Příběh slzy Sinéad O' Connor: zde prosím hudební video a více je v panelu videa na stránce:
Sinead O'Connor
AKTUALIZOVÁNO! The Sinéad O'Connor Site

Jsou řeky čisté, bez zrníčka kalu, co přijmout umí i nejslanější déšť.

Sověti a tanky jako okupanti a svobodné slovo jaký paradox

Odsouzenci

Jsou řeky čisté, bez zrníčka kalu,
co přijmout umí i nejslanější déšť.
Je smích, co má hořkou příchuť žalu.
Jsou slova, jak kulky samopalu.
Je pravda, však před ní stojí lež.

Jsme odsouzenci, co procitnout se báli.
Jsme srdce, jímž marné činy proudí.
Nám patří úcta, milý pane králi.
Jen pro Vás my čestnou hru jsme hráli,
tak kdo nás a naše viny soudí?

Je snadné ptát se... mnohem těžší vědět.

Na minulost prší
a voda pravdu smývá
a ze dna lži jen trčí.
Jen král se neusmívá,
když vrah nad hrobem zpívá
a za slova se krčí.

Ač bílý šátek halí naše oči
a za námi je dlouhá rovná zeď,
jen slova nejsou to, co světem točí.
A naše touha, jenž do zítřka vkročí...
No tak, pane králi, že by naposled?

Je těžké konat... lehčí jen tak sedět.

Místo vody padá krev
a budoucnost se tvoří.
Již utichá vrahův zpěv,
z nějž prázdná slova shoří
a krále nepokoří
rudá voda shnilých cév.

Je konec... konec bez naděje,
však budoucnost se na nás směje.

Je snadné střílet... mnohem těžší hledět...

Tak stůjte, pane králi!
Já ptám se jako prve.
Čeho jsme se báli?
Vody nebo krve?

Zdroj: ostružiny.cz www.hrdinove.cz Post Bellum



Rady lékaře a obecné postupy prevence cestovatelských průjmů. Egypt faraónova kletba México Montezumova pomsta

  Probiotika zvyšují stabilitu a odolnost trávicí soustavy  

Průjem může zkazit dovolenou

Milovníci zmrzlin by si měli kupovat v exotických zemích ty balené, které prodávají v kamenných obchodech a mají je tam uskladněné v mrazácích. U nich je poměrně velká jistota, že budou v pořádku.
Naopak riskantní bývá, když: pijeme vodu z neznámých zdrojů, necháme si dát do nápojů kostky ledu, o kterých nevíme, z jaké vody jsou připravené
objednáme si jídlo, které neprošlo tepelnou úpravou, typické jsou například saláty nebo třeba jahody
dopřejeme si v horku zákusek z máslových krémů
někdy je třeba dávat si pozor také na sýry, studená masa a mléko nebo mléčné výrobky, které neprošly tepelnou úpravou.

Země, v nichž hrozí střevní potíže

Průjem často dostanou turisté, kteří navštíví Egypt (tady mu přezdívají faraónova kletba) nebo Mexiko (v zemi mu říkají Montezumova pomsta). Zejména pokud bydlí v levnějších hotelech a jedí v levnějších restauracích. Opatrnost se vyplácí také v některých oblastech Turecka, Chorvatska, Bulharska, Tuniska nebo v Thajsku.

Pokud cestujete do hodně exotických zemí nebo do tropů, bývá užitečné navštívit některou z klinik cestovní medicíny a konzultovat tam s lékaři, jak se vyhnout průjmům i dalším potížím. Kliniky jsou ve zdravotních ústavech (donedávna fungovaly jako hygienické stanice).

Jaké léky vézt s sebou


Pokud je to potřeba, můžeme použít léky, které mají lehce dezinfekční účinky (Endiaron, Smecta, Ercefuryl apod.) nebo i léky, které mírní křeče střev (Imodium, Reasec aj.). Klasikou je živočišné uhlí, ale to se hodí spíš na lehčí potíže, které doprovázejí nadýmání.

Před cestou do exotických zemí nebo do tropů je rozumné zeptat se lékaře, nejlépe na zmíněných klinikách cestovní medicíny, jestli by nebylo vhodné mít s sebou i speciální antibiotika - Normix (rifaximinum). Působí razantně proti původcům bakteriální infekce, ale pouze lokálně, tedy v trávicím traktu.

Někteří odborníci doporučují před cestou i to, abychom užívali silná probiotika (s koncentrací 108 nebo 109 probiotických bakterií). Zvyšují stabilitu a odolnost trávicí soustavy. Před silnou infekcí nás ale samozřejmě neochrání. Pokud je však budeme mít s sebou, pomohou nám rychleji obnovit správnou střevní mikroflóru.

Vzpomínka na otroctví činí svobodu ještě milejší.

Tanky kulomety a děla - sovětská svoboda

Iucundiorem faciet libertatem servitutis recordatio - Cicero
Miluj svobodu, cti svobodu, bojuj za svobodu vším svým uměním, všemi silami.

POEZIE A PRÓZA LEDNA 1969
Praha Jana Palacha Miroslav Holub
A tady stojí Picassovi býci.
A tady pochodují Daliho sloni na pavoučích nohách.
A tady bijí Schoenenbergovy bubny.
A tady jede pán de la Mancha.
A tady Karamazovi nesou Hamleta.
A tady je jádro atomu.
A tady je kosmodrom Luny.
A tady stojí socha bez pochodně.
A tady běží pochodeň bez sochy.
A je to prosté. Kde končí
Člověk, začíná plamen.
A pak v tichu slyšet drmolení
Červů popela. Neboť
Ty miliardy lidí v podstatě
Drží hubu.

Poslední
Jan Zajíc
Slyším Vaši zbabělost,
křičí v polích,
řve ve městech,
skuhrá na rozcestích,
jektá strachem ze smrti
a necítí, že smrt upozorňuje a vábí
Bije z věží kostelů
umíráček národu a zemi

Ve jménu života
vašeho
hořím

Jan

Janu Palachovi
Jan Zajíc
Rozmarné odpoledne
Kolem vezou víc než Promethea
Oči jsou prolomená hráz
Pláči v dešti na chodníku
Pro všechno
Pro těch jednadvacet let
pro cizími vojáky sražený jarní květ
pro Člověka, co odmítl jít zpět
pro srdce, do kterého by se vešel svět
pro několik vykřičených vět
Chce se mi zařvat - teď hned:
"Pryč s nimi! Ať žije nový svět!"
To ticho řve za mne.
Praha teď skutečně dotýká se hvězd
Svou bolestí, co zatíná ruku v pěst
Ticho rve uši
Všichni to vědí a mlčí
Ústa jim zacpal strach ze života i smrti
Je leden roku 69
I láska bolí
proto pláči.

Zdroj:totalita.cz

Okupace 1968 První tank "osvoboditel" českého národa přijíždí

Přidat popisek

Rok 1968 konec Pražského Jara
Doba útlaku 50. let pomalu končila. Díky různým mezinárodním i domácím souvislostem proběhla druhá polovina 60. let ve znamení pozvolného uvolnění. Lidé se pomalu začali vyjadřovat ke stavu společnosti, ve které žili.
A ten rozhodně nebyl dobrý. Od základních nedostatků v zásobování obyvatelstva až k pošramoceným vztahům mezi českým a slovenským národem. I v komunistické straně začaly sílit snahy o odvolání generálního tajemníka Antonína Novotného, kterému byla připisována hlavní zodpovědnost za tento stav.

Vše vyvrcholilo v lednu 68 na zasedání ÚV KSČ, kdy byl Novotný odvolán. Tímto byl nastartován proces, který vešel do dějin jako tzv. "Pražské jaro" a skončil srpnovou okupací země.
Zahájila jej postupná výměna funkcionářů na všech úrovních a obnovení svobody slova. Nové stranické a státní vedení provádělo demokratizační změny ve společnosti, které spočívaly v předání části rozhodovacích pravomocí demokraticky zvoleným společenským strukturám. Tlak společnosti na další změny postupně sílil a bylo otázkou, co se stane až se dostane na hranici ochoty komunistické strany k těmto dalším změnám. K tomuto však nedošlo.

Sovětské vedení, které v počátcích tento vývoj podcenilo, bylo nuceno v srpnu 68 použít vojenskou sílu, aby zabránilo dalšímu pokračování Pražského jara a jeho eventuálnímu rozšíření do okolních socialistických států.
Nastala dlouholetá okupace republiky. Mnozí představitelé Pražského jara se, v zájmu uchování vlastní moci, sami podíleli na likvidaci zbytků pozitivního, co předsrpnový vývoj přinesl. Ani to jim však nepomohlo. Během jediného roku byli donuceni se vzdát svých posledních pozic a vedení převzali noví lidé v čele s ambiciózním Gustávem Husákem, dosazeným Moskvou. 70. léta poté proběhla ve znamení stranických prověrek a normalizace poměrů ve společnosti.

Milujme svobodu a ztracená duše národa

Zdroj:totalita.cz

Stockholm staré město - Švédsko





Stockholm leží mezi jezerem Mälaren a Baltským mořem, prakticky se rozkládá na čtrnácti ostrovech a pobřeží jezera Mälaren a Baltského moře, tedy na východním pobřeží Švédska.
Je hlavním a zároveň největším městem Švédska a kraje Stockholm (Stockholms Län). Stockholm leží na východním pobřeží mezi jezerem Mälaren a Baltským mořem. Počet obyvatel se pohybuje okolo 670 000 (1990) a 761 721 (2004). Stockholm je důležitým obchodním a průmyslovým centrem Švédska.
Ve Stockholmu sídlí švédská vláda a parlament, je také sídlem hlavy státu – krále.

Švédsko - Stockholm - fotogalerie Stockholmská radnice

Stockholm budova radnice
Budova Stockholmské radnice
(Švédsky: Stockholms stadshus or Stadshuset - místní název) je budova Městské rady Stockholmu, hlavního města Švédska. Stojí na ostrově Kungsholmen, byla postavena v místě, kde původně stál Velký mlýn Eldkvarn.
Stockholm
Stavbu navrhl architekt Ragnar Östberg, a byla postavene v letech od 1911 do 1923. Na stavbu bylo použito osm milionů červených cihel. Má dvě velká obdelníková nádvoří se společným středem, vnější nádvoří a vnitřní dvůr. Vnitřní dvůr byl původně zamýšlený v modré barvě a je také nazýván „Modré nádvoří“ (Švédsky: Blå hallen) a to i přes to, že Östberg změnil názor a rozhodl se zůstat u červených cihel. Jejich barvu považoval za krásnější.
Modré nádvoří je pravděpodobně nejznámnější jako jídelní sál užívaný k banketům po každoročním slavnostním předávání Nobelových cen.
Varhany v Modrém nádvoří jsou s 10,270 píšťalami největší ve Skandinávii.

Na vrcholku 106 metrů (348 stop) vysoké věže je vidět Tři koruny, starý národní symbol Švédska.

Někdy se daří a jindy nedaří a ta frustrace a depka co s tím?

Před depkou - buďte vždy na koni. 

Někdy se daří, jindy nedaří aneb ta frustrace a depka 


jsou pěkné potvory.
Reagoval jsem na článek na netu, plný nevyslovené tíže a frustrace a náznaku stavu lidově nazvaného depka (deprese).

- Krásná a velmi schopná dívko, nejsi v tom sama. Právě proto, že svět a život v něm registruješ a vnímáš naplno a bez filtrace něco jako počítačovým programem v psychické části mozkového computeru, útočí na tebe dost agresivně.
1. odstup od uklidnění požitkem z potravin - hrozí bulimie, obezita a podobně
2. není li po ruce silný podporující přítel, náhradní řešení (jaké si domyslete)
3. aktivita a positivní myšlení
4. kritické myšlení a kontakt rodiny
5. na depku se vrhnem fotostimulací a svítíme a svítíme ze všech světel, zataženo a pod mrakem i atmosférické vlivy překonáme
6. stimulantia, alkohol vyhnout se - to už je lepší Redbull ,bylinky a vitaminy nebo energetická pitíčka
7. změna - změna je život, změnit prostředí, zacestovat si, depka je potvora - brání v pohybu
8. vyčkat skvělého rána ,než se dostaví makat a makat, co jen depka dovolí (i napsání článku o tom kamsi i jako koncept) pomáhá- nemusíte ho hned vydat, ale blogerům pomůže
9. z léků Piracetam a Ginkgo Bilobae extract (Tebokan) krátkodobě ve vyšší dávce než se zlepší počasí a upraví se nálada
10. věřící poděkují Bohu za podporu a krásný den

- Činnost vždycky vyvolává inspiraci.

- Naplánujte vzrušující událost nadlouho dopředu.
Má váš protějšek rád muzikál? Nebo něco jiného? Kupte lístky na dlouho dopředu a nezapomeňte mu slíbit, že to bude skvělá příležitost pobavit se.

Naplánujte výlet. Ne tam, kam chcete vy, ale tam, kam chce váš partner. A neříkejte mu dopředu kam se pojede. Jen mu naznačte, že se mu to bude líbit.
Pokud to půjde, nechte ho pracovat na přípravách - je to jeho výlet…

- Kdo dává lásku, obohacuje se tím, co dává. Čím více dává, tím je bohatší.

Přeji projasněnou oblohu plnou slunce a krásný skvělý den. Zasloužili jste si jej.

Terminologie vysvětlení pro rychlé synapse


USA  fotografie z cesty 
Uvidíte na večírku nádhernou dívku.

Jdete k ní a řeknete: “Jsem perfektní v posteli.” To je Direct Marketing.
Jste na večírku s partou přátel a uvidíte nádhernou dívku. Jeden z vašich přítel k ní půjde, ukáže na vás a řekne: ” On je perfektní v posteli.” To je Reklama.
Uvidíte na večírku nádhernou dívku. Jdete k ní a vyžádáte si její telefonní číslo. Druhý den na to číslo zavoláte a řeknete: “Jsem perfektní v posteli.” To je Telemarketing.
Uvidíte na večírku nádhernou dívku. Jdete k ní a nabídnete jí drink. Přitom jí upravíte šaty a lehce zavadíte o ňadro. To jsou Public Relations.
Uvidíte na večírku nádhernou dívku. Ona k vám přijde a řekne: “Slyšela jsem, že jste perfektní v posteli.” To je účinek Obchodní známky.
Uvidíte na večírku nádhernou dívku. Jdete k ni a umluvíte ji, aby odešla s vaším přítelem. To je činnost Obchodního zástupce.
Váš přítel ji nedokáže uspokojit a zavolá vás na pomoc. To je Technická podpora prodeje.

Jedete na večírek a cestou si uvědomíte, že ve všech domech v ulici bydlí jistě krásné dívky. Stoupnete si do prostředku ulice a křičíte: “Jsem perfektní v posteli.” To je Spam.


Zdroj: český internet, skvelyden.cz

Trpělivost, prosím. Začali jste šlapat po cestě positivních myšlenek!

Petra Němcová
Začali jste šlapat po cestě pozitivních myšlenek. Buďte trpěliví, nějakou dobu potrvá, než přestanete kritizovat to, po čem vám vlastně nic není. Pozitivní svět bude víc a víc blíž a ve vás.
Nezlobte se na sebe proto, že vám to nejde dost rychle, buďte šťastní s každou pozitivní myšlenkou. Nezapomeňte, že úplně každá se podílí na vaší budoucnosti.

Mlčeti zlato, mluviti stříbro
Rada pro muže: nepouštějte se se ženou do složitých hovorů

Žena: Co bys dělal,kdybych umřela? Oženil by ses znovu?
Muž : Určitě ne!
Žena: Proč ne - nelíbí se ti manželství?
Muž : Samozřejmě líbí.
Žena: Tak proč by ses neoženil znova?
Muž : No tak jo oženil.
Žena: Opravdu? (Tváří se ublíženě).
Muž : (Slyšitelně vzdychne)
Žena: Spal bys s ní v naší posteli?
Muž : Kde jinde bychom spali?
Žena: Sundal bys moje fotky a místo nich pověsil její?
Muž : Tak to by asi bylo správné.
Žena: A dovolil bys jí, aby hrála mými golfovými holemi?
Muž : Ty jsou jí k ničemu, ona je levák.
Žena:———— ticho———–
Muž : A do pr…


Foto: Petra Němcová v Cannes

Verbální a emocionální komunikace mezi lidmi je i o sdílení informací a zážitků (emocí)

Petra Němcová v Cannes

Na vztazích a sdílení informací mezi lidmi se podílí celá řada okolností, které můžeme seskupit do tří mezi sebou propojených celků

Mezi podstatné (které se v souvislosti s dialogem vybaví nejdříve) patří verbální prostředky; ty jsou spojeny s obsahem slovní komunikace, jeho stylem také se „slyšitelnými“ projevy v řeči. (Člověk své myšlenky vyjadřuje momentálními jazykovými prostředky a v určitým vnějším tvaru, vysloví je hlasovými prostředky, které mají svou zvukovou stránku).

Zjednodušeně: verbální složka je o tom, co říkáme a jak to říkáme. Někdy oprávněně a jindy s pochybnostmi je slovnímu projevu připisována větší podřízenost rozumovému uvažování (myšlení).

Naopak naše emoce (vztah k druhému, prožívání komunikační situace, postoje atd.) jsou více přisuzovány neverbálním projevům, které dialog (resp. komunikační příležitost) doprovázejí. Jejich význam obvykle spojujeme se snahou podpořit to, o čem je řeč a celkově se „lépe dorozumět“.

Běžná mezilidská komunikace přesvědčuje, že mimoslovní projevy jsou bohaté svými podobami, formami, intenzitou či délkou trvání. Je zajímavé, že dílčí aspekty neverbálního chování (např. mimika, gestické projevy ..) mají mezi sebou pěkný „sourozenecký vztah“, který je založen na vzájemném spolupůsobení a výrazovém sladění. (Stejně jako pečlivě sladěný šatník napovídá o vytříbeném vkusu a originalitě jeho majitele, obdobně i typické neverbální projevy jsou „mimoslovním podpisem“ a dokladem jedinečnosti komunikující osoby).

Slovní a mimoslovní projevy komunikace patří mezi přímé okolnosti, jež určují výslednou úroveň sdělování. Jsou však i další nepřímé okolnosti, které vstupují do hry a jež mají nezanedbatelný význam pro mezilidské sdělování. Možná si jejich působení až tak neuvědomujeme, nicméně stačí připomenout některé z nich a jejich vliv zřejmý.

Významnější je (ať již jde o monolog nebo dialog), jak člověk (s níž hovoříme) přistoupil k setkání, jak se podílel na jeho klimatu, jaký (sympatický či negativní) dojem v nás zanechal a o jaké vztahy usiloval. Uvažování tímto směrem známe všichni. Zřejmě každý z nás už někdy konstatoval: „tak s tímto člověkem se dlouho nemusím vidět …“ nebo naopak: „tebe jsem potřebovala potkat, abych si vylepšila náladu …“ Nejde o nic menšího, že o naši konkrétní zkušenost s konkrétními lidmi, kterou po opakovaném setkávání vyhodnotíme a zformulujeme jako obecný úsudek o člověku a zároveň očekávání pro příští podobná setkání.

Dialog má svou rytmizaci, založenou na promluvách obou aktérů a jejich vzájemném předávání slova po „odpovídání si svého“. Budeme-li citliví k průběhu rozhovoru, porozumíme vnitřnímu frázování, které nás bude vést k těm okamžikům, kdy dáme slovo partnerovi.

Co je dobré: vytvořit prostor proto, aby partner komunikace nebyl v minoritním postavení. Druhá strana určitě ocení, když občas pobídneme komunikanta k další výpovědi. Dialog je náročný časově, je dobré si to uvědomit tehdy, diskutujeme-li o některých (obtížných – nepříjemných – osobních - konfliktních …) tématech.

Co vadí: pochopitelně skákat do řeči, a to i tehdy, když zásadně nesouhlasíme nebo významně chceme doplnit informace, které slyšíme od partnera. Na základní mezilidskou slušnost při dialogu bohužel zapomínají i někteří hlasoví profesionálové.
Mnohokrát se stalo, že televizní moderátor přerušoval řeč svého hosta v pořadu, aby se mohl prosadit a vést rozhovor podle svého a svým směrem. Není potřeba konstatovat, že takovýto reportérský styl nemá nic společného s tzv. investigativní žurnalistikou. Je spíše obrázkem „zanedbané výchovy“ a nepřítomnosti potřebného taktu k druhé osobě.

Zdroj:Toman,Jak dobře mluvit
Foto Petra Němcová v Cannes

CO SE TADY NEJVÍC ČTE

Hledáte ten svůj příběh? Je možná tady! Rubriky nebo štítky...

.22LR #O dobrodiních 14.listopadu 2015 ABBA Roxette Karel Kryl Marie Rottrová Adsense Alina Kabajeva Altcatraz AMERIKA Amerika objevena skrz Google Analýza Anglie Anna Kurnikova Anna Netrebko Antonín Dvořák Aquaba Architektura Auto Autobusy BabyBox Be My Baby Bedřich Smetana Bez domova Blatouchy Blogger.com Bloggeři Bolest Bolest hlavy Bonnie Tyler Borůvky Bow Hunting Boys Boys Boys Bradley Breakfast Bubáci Budějovická Bulvární manipulace Cambridge Céline Dion Celtic Woman Centrum Cenzura Cestování Cestovní rady Cestovníci Cipolla CIVILIZACE Claudie Cadinalová Click-bait Coca cola Coffee Copyright Corse (Korsika) Cyklistika Cyril a Metoděj Čaj Čáp bílý Čáp přináší štěstí Čekaná Černá zvěř Černá zvěřina na česneku Čert a myslivec Čerti Česká písnička Česká spořitelna ČESKÉ DĚTI Český Portal Český prezident česneková pomazánka s vejcem Čeští skladatelé hudby Čičmundové Čokoláda Davové emoce a skupinová hloupost Dejvice Demo demokracie Deprivace Děti Dětská moudrost Divoké kachny Dneska by to šlo Dobrý nápad Dobytčí trh Domácí chléb Doprava Dovolená Děti Fotoaparát Dragoon Ride Dům Dýmka Editace a styl psaní EMO Enrique Iglesias Eric Clapton Etika Exekutor v Česku Facebook Fantasie Farmářské trhy filosofie Forum 2000 fotografie Fotografie jsou velmi kvalitní Francie František Koukolík Freedom Fysikální a sociální teplo Google Google +1 Google+ Halo efekt Historie Historie ostrova Korsika Hoax Hog Hunting Holubi Homeless Houby Hradčany Hudba z radosti Hudba-videa Humor Humor a vtipy Chalupa Chile Patagonie Chrámy Christina Aguilera Internet Investiční mince Iracionalita IRAN Írán Isfahan ITALIE fotopříběh Jak mají vypadat správní čerti Jak ochránit děti od cestovního průjmu Jak šetřit zrak Jan Werich Jaro Jeleni Ježíš Kristus Jídlo a zdraví Jižní Amerika Jižní Čechy Kančí maso Kapitální daněk Karel Hašler Karel Klostermann Karel Kryl Karel Schwarzenberg Kariera Karlovo náměstí Karlův most Káva coffee Kde to je? KFC Klik na obrázek a je to pohádkový kocour Kniha Kocouří siesta Kočky Sobě Koledy Komentáře Kominíci Komunita korupce Kostely Koukolík Koupelny Krajina Král komiků Královské město Krásné ženy se svlékají Erotika pro rychlé synapse Krby Krční páteř Krevní tlak Kriminalita Kritické myšlení Krmeliště pro zvěř online Krmítko Kuchyně Kulovnice Lama Lavičky Legendy Les Lidé Lidový folklor Linux Lisabon Londýn Lovecké zbraně Lucky deer Ludvík Hess Ludwig Van Beethoven Lyžařská Škola :: Blogger se učí stát na lyžích Máj Marcus Tullius Cicero Mariah Carey Martina Karel Kryl Masaryk Medicina Mensa Metelescu blescu Metro Mexiko mezinárodní folklorní festival Migrace Mika Waltari Egypťan Sinuhet Milování Milujme svobodu a ztracená duše národa Mládí hledá smysl života Mobilní internet Modrá planeta Země Momentky Morning Cofee Moře Moře :: Chorvatsko :: Krajina Motivace Motúčko Mozek a jeho duše Muškáty Muzikanti Muži My Story Myslivecké menu Myslivecké pověsti Myšlenka a moudro pro tento den Na horách je dobře Na kulaťáku Na téma tchýně Nebezpečné problémy rodiny Náhlá smrt Napište svůj příběh Násilí Negativní poradna Neklamná znamení Nemocnice Netiquette NIC SE TI NEVYROVNÁ Noční toulky Nostalgie Novinový stánek O chamtivosti O nejvyšším dobru a zlu O přátelství O žízni Obrázkové příběhy Obrázky a domov Occamova břitva Odposlechnuto Oheň Omáčka Opera Opičky Osobnost Osvětlení Ovoce Paganini Panorama Peníze Perská kočka Pes přítel domova Pět zásad socialismu Petra Petra Němcová Petula Clark Picassa Piráti Písek Pivo Plaváček Plymutky Podzim Pohádka Poliklinika Pomazánka Pomlázka Poruchy osobnosti Potraviny Práce na počítači Praha Praha - Kampa Pranostika Pražské Jaro Pražské perličky President Obama Prezident Prohlížeč Opera a Geek Procházky Projev prezidenta k 28. říjnu Provence Přátelství Před koncem vrby Překladač Příběhy Přílet do Vancouveru Příroda Příroda a jaro Příroda a myslivost Příroda a zdraví Přivítání : průvodce blogem Niniveskal Psychopatologie Ptáci Půst Radkin Honzák Radost Rady a tipy Rande Reálný svět bytí Reklama Rekuperace Renata Restaurace Rihanna Risus sardonicus Robbie Williams Rozchod s partnerem Rusalka Rychlá kuchyně ŘECKO Řeka Sama doma San Francisko Sandra Cretu Selský rozum a kritické myšlení Seneca Sinéad O'Connor Single Singles samotáři Skořice Skvělý domov Sladkosti Slepičky Slovinsko hory moře pláže a slunce Slunce Slunce zapadá u křížku Smetiště Smíchov Smysl života - Životní krédo Láska Úsměv Pohlazení Partnerství Smysl života - Její úsměv a šťastné oči Snídaně Sociální sítě Software upgrade chybová hlášení Socha svobody Sochy South America Sprchování Srdce a kříž Srnec Staroměstské náměstí Stáří Stáří a domov State of New York Stavební akrobacie Steak Stoicismus Stres Střecha isolace Student Agency Svátky Svátky jara Svět vítá nový den Syrie a Jordánsko Škůdník Šťastný jelen Štěstí Šumava a okolí Švédsko ŠVEJK Talk Teen Telefon Tenkrát na západě The End Of The World The Ronettes Tipy a návody Tradice Traktát Tramvaj Translator Trpajzlíci Tučňák Tuskulské hovory U Anděla Uličky pražské Umělci Umění lékaře Únavový syndrom United Kingdom USA Úvaha neurochirurga Už troubějí V tramvaji Václavské náměstí Válka Vánoce Vánoce a svět Vánoce u seníku Vánoční hvězda Vaření večer Večerní Praha Velikonoce Velký salašnický PES a život je taky PES Velký švýcarský salašnický pes VENEZUELA Venkov Vepřové Verše Veteran Videa z domova Vivaldi Vlak Vláknina Vlasta Burian Vlk Vltava Volba českého presidenta 2008 Vše o souhvězdí plejád a mytologie Jízdní řády Vesmíru Vtip tvrdý jako kámen Vysoká Vyšehrad Vytápění Vzhůru ke koním Vzpoura deprivantů Waldemar Matuška WC We Are the World Youtuberka Zahrady Základy stupidologie Zásady Zateplení domova Zážitek Zdraví Země česká Zima Zlatá horečka Zlato Zlo ZOO Zpěváci Hity Videa ZPRAVODAJSTVÍ Google News Zrcadla Zvěř Zvěřinová kuchařka Zvyky Ženy Židovský Životní krédo Láska Úsměv Pohlazení Partnerství